Stress of burnout?

Burnout, overspannen, chronisch gestresst of gewoon stress en moe? De termen worden veelvuldig door elkaar heen gebruikt. Lastig om te bepalen waar je nu precies last van hebt. Met deze blog hoop ik je wat meer inzicht te geven in de verschillende symptomen, en vooral dat je signalen serieus neemt. Blijf er niet te lang mee doorlopen. Voor je het weet ga je echt teveel grenzen over en lukt het je niet meer om snel te herstellen. 

Wat is overspannenheid?

Overspannen zijn wil zeggen dat je een lange tijd onder grote druk hebt gestaan en dat de stress die dit opgeleverd heeft je over het randje heeft geduwd van wat je eigenlijk kunt. Veel gehoorde klachten zijn

 • Lichamelijk: Moe, alles is te veel, zin om in je bed te blijven liggen
 • Psychische klachten: Gepieker, gespannen, prikkelbaar, drukte wordt te veel
 • Het niet meer aankunnen. De hoeveelheid problemen die je eerst aankon lijken nu grote donkere wolken te zijn.
 • Normaal functioneren kost moeite.

Overspannen zijn komt meestal door een periode van te veel van jezelf vragen. Bijvoorbeeld bij veel personeelsuitval op je werk,  de dood van een naaste, het opstarten van een bedrijf, geboorte van een kind, scheiding, etc. 

In tegenstelling tot een burnout is de opbouwfase van overspannenheid relatief kort en zal het herstel niet zoals bij een burnout vele maanden bedragen. Bij overspanning ben je de grens over. Je moet nu echt op gaan passen voor volledige uitputting. Deze fase kenmerkt zich door chronische stress: je lijf zit in een constante vecht of vlucht modus en gaat dus slecht herstellen.

 

Wat is een burnout? 

Je bent " Burnout"  (Burn-out) als je je mentaal, emotioneel en lichamelijk volledig uitgeput voelt. Het levereren van prestaties lukt niet meer, relaties onderhouden kost moeite en er heerst een algeheel gevoel van uitputting en machteloosheid. Vaak voel je je angstig, onbegrepen en gefrustreerd. Het is niet vreemd dat ook negatieve, depressieve gevoelens de kop op steken.

Naast teveel stress kan een sensitieve, verantwoordelijke, perfectionistische persoonlijkheid een belangrijk risico zijn in het krijgen van een burnout. Bij een burnout slaat het hele lijf op slot. Niks wil meer en het lichaam is op. Het kan gewoonweg niet meer verder.

Symptomen:

 • Volledige lamlendigheid
 • Depressieve gevoelens
 • Angstige gevoelens
 • Nadenken lukt niet
 • Concentreren is onmogelijk
 • Geheugen is slecht
 • Je bent je emoties niet te baas
 • Je voelt je belachelijk moe

 

Tot slot

 

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je echt niet in die burnout terecht wilt komen. 

Voor nu hoop ik dat je bij jezelf te rade gaat of je bepaalde dingen herkent. En als dat zo is, wat je er dan mee gaat doen. 

Weet dat voorkomen altijd beter is dan genezen! Wanneer je het vermoeden hebt dat je al een burnout hebt of je zit er dicht tegenaan: blijf er niet langer mee rond lopen. Zoek hulp. Voorkom dat je, net als ik, een jaar (of langer!) bezig bent met herstellen. 

Je bent juist heel sterk als je ervoor uit durft te komen dat je het alleen niet meer kunt. Ik wens je veel kracht en wijsheid...